Бізнес зобов’яжуть не тільки вести військовий облік, а й забезпечувати вручення повісток.

КИЇВ24
Український військовий квиток на фоні піксельної камуфляжної форми. Фото: Getty Images

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Зазначається, що новий закон №3633-IX про посилення мобілізації (законопроєкт 10449), що набуває чинності 18 травня, уточнює обов’язки бізнесу стосовно оповіщення військовозобов’язаних працівників.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад повинні будуть забезпечити доведення до підприємств розпорядження керівника місцевої держадміністрації (військової, військово-цивільної) або керівника ТЦК про проведення заходів мобілізації чи виклик військовозобов’язаних до ТЦК.

Зазначається, що підприємства, установи й організації зобов’язані:

  • вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів з-поміж робітників,
  • здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних;
  • надавати звітність з цих питань відповідним органам влади;
  • роботодавці мають забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти та до військових частин.

Отже, підприємства повинні будуть забезпечувати “оповіщення”, а це поняття, як зазначається, містить в собі вручення повісток.

Мобілізація в Україні: деталі нового закону

Новий закон про мобілізацію набуде чинності з 18 травня 2024 року й відтоді всі військовозобов’язані чоловіки мають протягом 60 днів оновити свої дані у ТЦК. Якщо вони цього не зроблять, то їх можуть притягнути до відповідальності.

В Україні 4 травня скасовано статус “обмежено придатний” для військовозобов’язаних. А ті чоловіки, які отримали його раніше, матимуть 9 місяців, аби повторно пройти ВЛК і потрапити у категорію “непридатних” або “придатних” до військової служби.

Тим часом електронний кабінет військовозобов’язаного в Україні запустять з 18 травня. У ньому військовозобов’язані повинні зареєструвати свій номер телефону, зазначити електронну пошту та місце проживання. Їм треба буде додати свої дані через ТЦК, СП та цей ресурс.

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили, що територіальні центри комплектування працюють 24/7.

Також усі військовозобов’язані мають уточнити свої дані у ТЦК, включно з тими, хто має бронювання.

Читайте КИЇВ24 на інших платформах

Останні новини

Погода
Більше новин