Про це розповів в ефірі КИЇВ24 політик, дипломат та надзвичайний і повноважний посол України, заступник глави адміністрації Президента України Валерій Чалий.

«Насправді технічно рішення є. Тральщики є у Туреччини, Румунії, Болгарії. Є тральщики, які просто контролюють, щоб не було мін на цьому фарватері. Друге, супроводжує цивільне судно, хоча б початок цього проходження есмінців турецьких… і все рішення», – каже він.

На думку дипломата, змусити Росію повернутися у зернову угоду може Туреччина, яка вже зробила це один раз.

«Питання тільки в тому, що це силове рішення. Туреччина вже казала один раз, була така ситуація, коли Росія вийшла, перервала угоду, почала там, ну коли були, у них там бавовна була на їх базах, а в результаті турки сказали «тоді ми самі будем продовжувати». Якщо турки скажуть, ми будем продовжувати й без вас, все, тоді це питання закрите», – резюмував Чалий.

Довідково

Тральщик або тральник — це військовий корабель спеціального призначення, головним завданням якого є пошук, виявлення та знищення морських мін, а також проведення кораблів і суден за тралами через мінні загородження.

Як ми писали, Росія оголосила про вихід із зернової угоди. Ердоган заявив, що говоритиме з Путіним з цього приводу, а світові ціни на пшеницю стрімко пішли вгору.

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував Росію за її погрози припинити «зернову угоду». Він зазначив, що погрози Росії припинити дію зернової угоди спрямовані не лише проти України, а й проти людей у всьому регіоні та в усьому світі.

Водночас Кремль погрожує «ризиками» сторонам, які зважаться на продовження «зернової угоди» без участі Росії.

Фото: відкриті джерела