Результати опитування опублікувало видання Denník N. Опитування провело агентство Ipsos для незалежної організації Central European Digital Media Observatory (CEDMO).

Згідно із зібраними даними:

  • майже 40% словаків хочуть, щоб війна в Україні завершилася “тимчасовим миром без перемоги однієї зі сторін”;
  • 33% словаків бажають перемоги Україні;
  • 14% вітали б перемогу Росії;
  • 14% респондентів відповіли на питання, що не знають або що їм байдуже.

Позиція партії Фіцо: чи всі підтримують РФ

Найбільше перемоги Росії бажають виборці урядової партії прем’єр-міністра Роберта Фіцо “Smer-SD” — 35% опитаних. Лише 5% виборців партії “Smer” бажають перемоги Україні.

Також виборці позапарламентського руху “Республіка”, який був створений у 2021 році шляхом відколу від Народної партії “Наша Словаччина” Мар’яна Котлеби, хочуть перемоги Росії, а саме — 34%.

Водночас понад 25% прихильників партії “Голос” бажають перемоги Україні. 77% виборців “PS” і 55% виборців “SaS” хочуть перемоги України. Мінімальна кількість прихильників перемоги Росії також серед виборців руху “Словаччина” експрем’єр-міністра Ігоря Матовича.

Видання зазначає, що частка людей у Словаччині, які бажають перемоги Росії, зростає з віком респондентів. Тобто у віці від 16 до 24 років вона становила незначні 4%, у випадку найстаршого покоління 65+ – до 20%, повідомляють у видання Denník N.

Перемоги України бажають 43% наймолодших респондентів і лише 27%, це опитувані найстаршої вікової групи.