Про це пише видання Bloomberg.

Зазначається, що ініціатива країн має на меті знешкодити міни, які дрейфують у бік Чорного моря через російсько-українську війну.

Також у матеріалі згадується, що як Україна, так і Росія є ключовими виробниками зерна, але вантажі не можуть проходити вільно внаслідок вторгнення Росії в Україну. Морський маршрут досі є ризикованим, попри те, що Україна уклала зернову угоду за посередництвом Туреччини та ООН і запустила новий безпечний коридор Чорним морем.

Однак порти Одеси досі стикаються з постійними обстрілами з боку Росії. Як приклад наводиться російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеси, який уразив комерційне судно, в результаті чого загинув пілот і були поранені інші люди.

Нагадаємо, у січні Туреччина, Румунія і Болгарія підписали угоду про спільний планз розмінування Чорного моря внаслідок війни Росії проти України. Так, міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер, його румунський колега Ангел Тілвар і заступник міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов підписали у Стамбулі меморандум про взаєморозуміння, щоб сформувати тристоронню ініціативу зі знешкодження вибухових речовин. За словами представника Міністерства оборони Туреччини, в рамках угоди будуть залучені по три мінних тральники від кожної країни й один корабель управління.