Про це повідомляє RMF FM, та “Європейська правда“.

Зазначається, що про це неофіційно дізнався кореспондент RMF FM. Детальний митний контроль запроваджується на пункті Малашевичі (гміна Тересполь, Бяльський повіт) в Люблінському воєводстві.

Зокрема прийнято рішення про проведення надзвичайно детальних і ретельних перевірок товарів, що ввозяться до Польщі. Мета — не допустити потрапляння небезпечних предметів і речовин на територію Європейського Союзу.

За словами польських дипломатів, подібне рішення стане “надзвичайно жорстким кроком проти Мінська”.

Значення Малашевичів

Видання зазначає, що левова частка вантажів зі сходу, в тому числі основних сухопутних постачань з Китаю, прямують на захід через так званий “сухий порт” Малашевичі”.

Залізницею вони прямують до країн-членів ЄС, а також до порту Гданськ, звідки відправляються в інші пункти призначення. Цей транзит є значним джерелом доходу для білоруського режиму. Його обмеження може мати багато наслідків, пишуть в RMF FM.

Міністерство закордонних справ Польщі розраховує на тиск Пекіна на Мінськ, щоб змусити Лукашенка виконати польські вимоги.

Як неофіційно стало відомо RMF FM, кілька днів тому дипломатичними каналами до Мінська було надіслано сигнал про те, що Польща більше не буде терпіти міграційний тиск на своєму кордоні, а також затримання польського журналіста і громадського активіста Анджея Почобута.

На сьогодні жодної задовільної відповіді на ці чіткі сигнали з боку Білорусі не надійшло.

Нагадаємо, що минулого тижня Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз побудувати оборонну лінію вздовж кордону блоку з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від військових загроз з боку Москви.

Як пише видання Reuters з посиланням на заяву, створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією і Білоруссю відповідатиме гострій і нагальній потребі убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз.