Про це повідомляє Reuters.

Верховний суд США визнав, що колишній президент США Дональд Трамп мав імунітет під час перебування при владі. Рішення про імунітет Трампа розглядалося у рамках справи про спробу скасувати поразку на виборах 2020 року. Верховний суд ухвалив, що Трамп може користуватися імунітетом за дії, які були вчинені в рамках його конституційних повноважень, але за дії, вчинені у приватному порядку, — ні.

Варто зауважити, що суд складається з шести суддів консервативних поглядів та трьох ліберальних (трьох з них призначав Трамп ще під час свого президентства).

Reuters звертає увагу, що таке рішення стало першим з часів заснування країни у XVIII столітті, коли Верховний суд визнав право президентів бути захищеними від кримінальних звинувачень у будь-яких випадках.

Рішення було ухвалено у зв’язку з апеляцією Трампа на рішення суду нижчої інстанції, який відхилив позов експрезидента про імунітет. Примітно, що Трамп хотів, щоб Верховний суд підтвердив наявність у нього “абсолютного імунітету” під час його перебування при владі.

Варто зауважити, що перекручування інформації — це один з відомих способів маніпулювання громадською думкою колишнього президента США Дональда Трампа. Як відомо, політик та бізнесмен має політичні амбіції очолити Білий дім у 2024 році. Водночас він є критиком сучасної політики Джо Байдена. Чинний та колишній президент зійшлися у дебатах, на яких Трамп отримав підтримку з боку глядачів. Однак журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш знову перекручував факти та маніпулював інформацією.