Про це повідомляє The Guardian з посиланням на джерела.

У вівторок Віктор Орбан відвідає Київ… у рамках несподіваного візиту одного з найбільш проросійських лідерів Європи, який відбудеться в той час, коли Угорщина перебирає на себе головування в ЄС за ротаційним принципом.

Очікується, що Орбан зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, щоб обговорити питання прав угорських меншин в Україні, повідомило джерело в Будапешті, знайоме з підготовкою до візиту.

Хоча питання прав громадянства було однією з найголосніших претензій Будапешта щодо України, скептики Орбана звинувачують його у використанні цього питання як “димової завіси” для сприяння просуванню російських тез щодо війни, зазначає видання.

Зауважимо, що це буде перший візит угорського прем’єра до Києва від початку повномасштабного вторгнення. Видання зазначає, що приїзд Орбана важливий для України з урахуванням, що саме Угорщина перебрала на себе головування в ЄС за ротаційним принципом від 1 липня.

Зв’язки з РФ

Зазначимо, що на відміну від більшості європейських країн, Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України й натомість закликала до припинення вогню.

Будапешт також тримає канали зв’язку з Москвою відкритими, а міністр закордонних справ уряду Орбана, Петер Сійярто, здійснив щонайменше п’ять візитів до Росії з початку війни, останній з яких відбувся минулого місяця на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, повідомляє The Guardian.

Нагадаємо, що, починаючи з 1 липня і до кінця поточного року, Угорщина переймає головування в Європейському Союзі та займатиметься організацією роботи Ради ЄС. Гаслом угорського головування стане видозмінений, але відомий вислів: “Зробимо Європу великою знову” (Make Europe Great Again). Детальніше про пріоритети головування Угорщини ми писали ТУТ.