Про це розповів в етері КИЇВ24 лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Звідки взагалі беруться спори ботулізму? Ці спори, а це така спеціальна форма, в якій бактерія може вижити у навколишньому середовищі десятки років. Якщо ми говоримо про спори ботулізму, вони десятки років перебувають у ґрунті, а потім потрапляють в кишківник. Якщо ми говоримо про погане очищення та приготування, то ці спори починають проростати. Бактерія починає жити та виділяти токсини, які є дуже небезпечними для нашого організму, який діє на нашу нервову систему і викликає параліч. Симптоми починаються з порушення зору та ковтання і може бути сухість в роті.  

Що відомо про хворобу

Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій та характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Основний шлях передачі захворювання — харчовий. Найчастіше — під час вживання консервованих в домашніх умовах харчових продуктів: м’яса чи риби. Рідше — овочів.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності та виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

Зазначимо, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, оскільки мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продуктів. Про це повідомляє МОЗ України.

За найменшої підозри на ботулізм негайно потрібно звертатись до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання, закликають у Міністерстві охорони здоров’я.