Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на офіційних представників США і Альянсу.

Ці заходи відбуваються на тлі сплеску підтримки правих політичних сил в Європі та ймовірності того, що колишній президент Дональд Трамп може повернутися в Білий дім і зменшити американську підтримку України, як він заявляв до цього.

Видання пише, що нові ініціативи розробляли протягом декількох місяців, але вони набувають нової актуальності також після слабкого виступу президента Джо Байдена під час телевізійних дебатів з Трампом минулого тижня.

НАТО − безпекова допомога і тренування для України

Організація Північноатлантичного договору створить операцію, яка називатиметься “НАТО − безпекова допомога і тренування для України”.

Вона буде укомплектована майже 700 американськими та іншими військовослужбовцями з 32 країн-членів Альянсу. А також візьме на себе більшу частину місії, яку американські військові виконували після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

У НАТО хочуть підтримати перспективи України приєднатися до Альянсу, не пропонуючи їй членства.

Зокрема НАТО планує відрядити до Києва високопоставленого цивільного чиновника, а також створює нове командування у Вісбадені в Німеччині для координації надання військової техніки Києву і підготовки українських військ.

Повідомляється, що усі ці кроки будуть оголошені на саміті у Вашингтоні наступного тижня.

Нагадаємо, що радники Дональда Трампа представили йому план припинення війни Росії в Україні в разі його перемоги на президентських виборах. Згідно з планом, Україна зможе отримати допомогу тільки в тому разі, якщо Київ вступить у мирні переговори з Російською Федерацією.

Також минулого тижня відбулись дебати Байдена та Трампа. Зокрема виступом Байдена демократи залишились незадоволеними. Опитування серед американців також довело, що більшість надає підтримку виступу Трампа, оскільки він був “енергійнішим” і “більш переконливим”.

Однак родина нинішнього президента переконує Байдена не полишати передвиборчих перегонів та продовжувати боротьбу.