Про це йдеться підсумкове комюніке саміту ЄС.

“Після ухвалення правових актів ЄС щодо спрямування надзвичайних доходів, що мають походження від заблокованих активів Росії, для подальшої військової допомоги для України, її оборонної промисловості та її відновлення, Європейська рада сподівається, що перші перерахування будуть здійснені цього літа”, – йдеться у документі.

Крім того, лідери країн ЄС доручили Європейській комісії, головному дипломату ЄС та Єврораді продовжити роботу над виділенням для України додаткового фінансування на 50 млрд доларів у формі кредиту під заставу заморожених російських активів.

Як зазначається у документі, кошти будуть направлені на поточну та майбутню допомогу України у військовій сфері, підтримку бюджету та відновлення країни.

В ЄС наголошують, що російські активи залишаються заблокованими, поки Москва не припинить агресивну війну проти України та не компенсує збитки, завдані війною.

Використання заморожених активів Росії на користь України

Після початку повномасштабного вторгнення з боку Російської Федерації на територію України, Захід заблокував активи країни терориста. Розмір активів становить близько 300 млрд доларів, втім точної цифри немає. Зрештою питання передачі коштів “застрягло” через страх окремих союзників щодо ризиків.

Однак 13 червня, лідери країн G7 домовились про передачу Україні 50 млрд доларів, для яких будуть використані відсотки від заморожених активів Російської Федерації.

Відомо, що Євросоюз, США, Японія та Канада загалом заморозили активи російського Центробанку на суму близько 300 млрд доларів. Лише близько 6 млрд перебувають у Сполучених Штатах Америки. Натомість більша частина зберігається в Європі, зокрема в Бельгії.

З початку повномасштабної війни вони принесли прибуток у розмірі майже 4 млрд євро. Водночас країни ЄС спочатку обговорювали можливість спрямування коштів лише на відновлення України, а не на військові потреби.