Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

За даними слідства, до злочину причетні двоє громадян Казахстану.

Наразі правоохоронні органи готують повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри причетним особам у замаху на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб (пп. 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України).

Замах на Айдоса Садикова: що відомо

Українські правоохоронні органи встановили громадян Казахстану Жаканбаєва та Каратаєва як підозрюваних у скоєнні замаху на Садикова, автора ютуб-каналу “Бәсе”, де він розміщував матеріали з критикою влади Казахстану.

За версією слідства, 33-річний Каратаєв та 36-річний Жаканбаєв прибули до Києва 2 червня, жили на орендованих квартирах, вели стеження за Айдосом Садиковим, готувалися до злочину. Про встановлення осіб злочинців повідомила дружина опозиціонера.

Дружина Садикова заявила, що замовником нападу може бути президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

18 червня зловмисники прибули до будинку у Шевченківському районі Києва, де мешкає Садиков із сім’єю. Каратаєв, дочекавшись, коли журналіст до будинку під’їде автомобілем, вистрелив у нього з пістолета з глушником.

Підозрювані у замаху на казахського опозиціонера Айдоса Садикова після скоєння злочину втекли до Молдови. Їх оголосили в міжнародний розшук.

Однак пізніше у генпрокуратурі Казахстану 22 червня повідомили про затримання Алтая Жаканбаєва. Він нібито “самостійно звернувся до органів внутрішніх справ Республіки Казахстан”. Зазначають, що його допитали, після чого затримали.

2 липня, після 13 днів боротьби за життя, казахстанський опозиціонер Айдос Садиков пішов з життя, повідомила його дружина.