Про це йдеться у матеріалі The Economist.

Зазначається, що кредитори України погодилися призупинити виплати боргів. Однак це має завершитися 1 серпня. Тож якщо Україна оголосить дефолт, то кредитори можуть втратити довіру до країни як до такої, що може відновитися після війни. Крім того, в майбутньому Україна втратить доступи до фінансових ринків.

Відомо, що нині Україна потребує саме фінансової допомоги. Міжнародні партнери надають лише зброю і цільові фонди, але не готівку.

Україна запропонувала кредиторам угоду, яка скорочує 60% від поточної вартості боргів, але кредитори вважають, що 22% було б розумніше. Міжнародний валютний фонд зацікавлений у тому, щоб Україна домовилася про списання боргів, але угода здається малоймовірною у відведений час.

За даними МВФ, за умови радикальної реструктуризації, яку запропонувала Україна, а власники облігацій відхилили, країна зможе ледве зводити кінці з кінцями. Зі свого боку власники облігацій ставлять під сумнів, як фонд може бути таким впевненим, особливо зважаючи на те, що його аналіз застарів на кілька місяців.

Якщо угоди з реструктуризації не буде, Україна має два варіанти: домовитися про продовження мораторію на виплати за боргами або оголосити дефолт.

Стриманість приватних інвесторів відображає не лише фінансові перспективи України. Під час звичайної реструктуризації кредитори грають на економічних перспективах країни. Кредитування позичальника, який перебуває у стані війни, також тягне за собою другу ставку: на те, що він переможе.

Допомога Заходу також має значний вплив. Платники податків можуть втомитися віддавати мільярди. Кандидат у президенти США Дональд Трамп, який скептично ставився до виділених сум Україні, може цілком повернутися до Білого дому, перемігши у президентських виборах.

Нагадаємо, пізно вночі з 28 на 29 червня Міжнародний валютний фонд оприлюднив оновлений меморандум з Україною, від виконання умов якого буде залежати подальша підтримка України.