Згідно з новими змінами до наказу щодо ВЛК при визначенні придатності чи непридатності військовозобов'язаного буде враховуватись не тільки його хвороби, але і порушення функцій організму, до яких призвели ці захворювання.

КИЇВ24
Мобілізація в Україні. Фото: відкриті джерела

Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телемарафону.

За її словами, згідно з оновленим наказом № 402 та тих змін, що в ньому є, то дійсно зникає поняття “обмежено придатний”, залишаються статуси “придатний” й “непридатний”.

В придатних є повністю придатний або придатні до служби у певних військових частинах. Разом з тим були переглянуті критерії придатності. Там є поєднання міжнародного класифікатора хвороб 10-го випуску та ступеню порушення функцій.

Своєю чергою, за її словами, захворювання розбиті на групи, в кожній з них є декілька категорій.

Важкий, середній, легкий стан, у зв’язку з цим йде визначення придатності або непридатності або придатності для проходження служби в окремих частинах. Ще раз — залежно від ступеня порушення функцій.

Ці критерії придатності, за її словами, поєднані за принципом “захворювання — ступінь порушення функцій”.

Зокрема в наказі є 86 груп, в яких понад 70 пунктів передбачають пункт “непридатний”, в якому близько 5000 діагнозів, а в кожній групі можуть бути як повністю придатні, так повністю і непридатні, знову ж таки, залежно від ступеня порушення функцій.

В яких конкретних випадках військовозобов’язаного визнаватимуть непридатним:

Для більш детального розуміння специфіки, посадовиця навела наступні приклади

  • була виразка, залишився тільки рубець — людина придатна;
  • виразка була з ускладненням, була проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку — не придатний;
  • ампутації на будь-якому рівні, крім кістки, стопи та пальців — не придатний;
  • відсутність одного ока (сліпота одного ока) – не придатний;

Що робити вже чинним військовим у випадку погіршення здоров’я
Сухорукова також нагадала, що у випадку погіршення здоров’я у військовослужбовця завжди є можливість звернутися до свого командира з рапортом про погіршення стану здоров’я.

Своєю чергою, командир військової частини може направити військовослужбовця як на лікування, так і на проходження військово-лікарської експертизи (ВЛЕ).

Мобілізація в Україні: деталі нового закону

Новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня 2024 року й відтоді всі військовозобов’язані чоловіки мають протягом 60 днів оновити свої дані у ТЦК. Якщо вони цього не зроблять, то їх можуть притягнути до відповідальності.

Сьогодні, 4 травня в Україні скасують статус «обмежено придатний» для військовозобов’язаних. А ті чоловіки, які отримали його раніше, матимуть 9 місяців, аби повторно пройти ВЛК і потрапити у категорію «непридатних» або «придатних» до військової служби.

Тим часом електронний кабінет військовозобов’язаного в Україні запустять з 18 травня. В ньому військовозобов’язані будуть повинні зареєструвати свій номер телефону, зазначити електронну пошту та місце проживання. Їм треба буде додати свої дані через ТЦК, СП та цей ресурс.

Також у Сухопутних військах ЗСУ повідомили, що територіальні центри комплектування (ТЦК) працюють 24/7.

Читайте КИЇВ24 на інших платформах

Останні новини

Погода
Більше новин