Про це розповів в етері КИЇВ24 народний депутат України, перший заступник голови комітету ВРУ з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк.

Поки що Україна, на жаль, не готова до запровадження накопичувальної пенсійної системи. Накопичувальна система, яку запропонували у Верховній раді, передбачає, що 1,5% буде виплачувати держава, 1,5% працівник і 1-2% роботодавець. Таким чином, не раніше ніж через 20 років, ця людина буде мати реальні кошти, крім солідарної системи. 

За словами Михайла Цимбалюка, найближчі 10-15 років ця система не запрацює, оскільки “потрібен реальний фондовий ринок та потрібно, щоб накопичувальна система була ефективною”.

Але щоб накопичувальна система була ефективною, потрібно реальний фондовий ринок. Щоб кошти на рахунках у людей розміщувалися шляхом викупу акцій і приносили прибуток. Якщо навіть ухвалювати такий закон, то потрібні чіткі правила гри. Найближчі 10-15 років система не запрацює.

Пенсійна реформа

Зазначимо, що наразі в Україні проживає понад 10 мільйонів пенсіонерів. Майже три мільйони з них продовжують працювати. За даними Пенсійного фонду,  середня пенсія в Україні менша прожиткового мінімуму.

Наприкінці вересня минулого року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував пенсійну реформу на 2024 рік. Її мета — довести рівень пенсій до 30-50% середньої зарплати в країні та зрівняти старі й нові пенсії. Уряд України активно працює над реформуванням пенсійної системи, щоб підвищити розмір виплат та покращити життя людей. Одним із ключових елементів цієї реформи є запровадження накопичувальної пенсії.

Як розповів нардеп Ярослав Железняк, найближчим часом пенсійної реформи не буде. Бо в останньому Меморандумі Міжнародного валютного фонду чітко вказано, що можливості запровадження другого рівня пенсійної системи будуть переглядатися, коли для цього будуть сприятливі економічні умови.