На саміті у Вашингтоні в липні цього року НАТО не планує пропонувати Україні офіційного запрошення або конкретного шляху до членства. Однак Україна може вчинити за прикладом Швеції.

КИЇВ24
Прапор НАТО на Майдані Незалежності. Фото: відкриті джерела

Видання зазначає, що питання про членство не порушуватиметься, поки Україна воює з Росією, адже в іншому разі НАТО також опиниться в стані війни з РФ.

“Брудна таємниця НАТО”

“Брудна таємниця НАТО” полягає в тому, що після закінчення холодної війни Альянс ніколи не приймав країну, яку, на його думку, доведеться захищати від російської агресії.

Нещодавній вступ Фінляндії та Швеції в НАТО може здатися винятком. Але ці дві скандинавські держави мали потужні збройні сили та багаторічний досвід співпраці з Альянсом.

Як пише The Hill, на відміну від інших нових членів, вони фактично зміцнили НАТО з моменту вступу.

Що робити Україні

Україна може використовувати модель Швеції часів холодної війни, яку можна адаптувати до нинішніх умов, вважають журналісти The Hill.

Під час холодної війни Швеція формально була нейтральною країною, мала потужний оборонно-промисловий сектор і боєздатні збройні сили. Але вона також тісно співпрацювала у сфері безпеки та розвідки зі США та іншими союзниками по НАТО. На той час ця співпраця трималася в секреті, але СРСР, безсумнівно, знав про неї. І це знання слугувало потужним стримувальним фактором для військової агресії.

Щоб зробити Україну “оновленою Швецією” НАТО повинно:

  • збільшити підтримку у відновленні оборонно-промислового сектору України;
  • збільшити підтримку в навчанні Збройних сил;
  • забезпечити тісну співпрацю у сфері безпеки та розвідки.

У The Hill додають, що водночас необхідно гарантувати стабільний потік підтримки, принаймні протягом наступного десятиліття.

Крім того, допомога Україні має включати співробітництво в реформуванні її економіки та політичної системи відповідно до європейських стандартів, оскільки шведська модель спрацювала частково тому, що “Швеція була сильною демократією з ефективною ринковою економікою”.

Таким чином Україна може створити надійний фактор стримування Росії за межами НАТО. “Але цього не станеться доти, доки НАТО живитиме ілюзії щодо членства і спокушатиме Україну домагатися цього”.

Читайте КИЇВ24 на інших платформах

Останні новини

Погода
Більше новин