Якщо людина прийшла до ТЦК без повістки, вона має право укласти контракт на один рік. У такому разі, військовозобов'язаний може звільнитися зі служби після року роботи

КИЇВ24
Український військовий. Ілюстративне фото getty images

Про це повідомив член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

У такому разі, військовозобов’язаний може звільнитися зі служби після року роботи.

“Таку можливість передбачили для тих, хто добровільно долучається на військову службу: ця особа не вважається мобілізованою”, — заявив Веніславський у розмові з журналістами.

Мобілізаційний закон: усе, що слід знати військовозобов’язаному

Новий закон про мобілізацію набув чинності з 18 травня 2024 року й відтоді всі військовозобов’язані чоловіки мають протягом 60 днів оновити свої дані у ТЦК. Якщо вони цього не зроблять, то їх можуть притягнути до відповідальності.

Тим часом з 18 травня запрацював електронний кабінет військовозобов’язаного. У ньому військовозобов’язані повинні зареєструвати свій номер телефону, вказати електронну пошту та місце проживання. Їм треба буде додати свої дані через ТЦК, СП та цей ресурс.

Нагадаємо, з 4 травня скасовано статус «обмежено придатний» для військовозобов’язаних. А ті чоловіки, які отримали його раніше, матимуть 9 місяців, аби повторно пройти ВЛК і потрапити у категорію «непридатних» або «придатних» до військової служби. Про те, як визначатимуть придатність військовозобов’язаних за оновленими нормами, читайте в матеріалі КИЇВ24.

Верховна Рада України також затвердила збільшення штрафів для ухилянтів. Порушники мобілізаційного закону платитимуть державі від 3400 до 25 000 грн. Штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.

Зазначимо, за новими нормами, усі військовозобов’язані мають уточнити свої дані у ТЦК, включно з тими, хто має бронювання. Крім цього, бізнес зобов’яжуть не тільки вести військовий облік, а й забезпечувати вручення повісток. Детальніше про вручення повісток на роботі — читайте за посиланням. 

Читайте КИЇВ24 на інших платформах

Останні новини

Погода
01 Липня 2024
Більше новин