Про це повідомляє Welt у понеділок, 1 липня.

Журналісти зазначають, що “крім браку сучасних винищувачів та боєприпасів, ключовою проблемою України є брак солдатів”. Для того, щоб компенсувати втрати та створити нові бригади, Україні потрібно щоквартально призивати на службу щонайменше 50 тисяч людей. Це на кінець року означатиме мобілізацію 200 тисяч чоловіків. Водночас співрозмовники видання зазначають, що в останні місяці Україна “значно відстає від цих показників”, а факт вербування ув’язнених лише демонструє “усю серйозність ситуації”.

Страхи ув’язнених та несвобода вибору

За даними видання, до Сил оборони України з травня 2024 року долучилися 2800 ув’язнених. Глава Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії у Відні полковник Маркус Райснер, з яким спілкувався Welt, заявив, що вербування кількох тисяч ув’язнених могло б поліпшити ситуацію, але навряд чи змінить ситуацію з кадрами “докорінно”.

Деяких ув’язнених приваблює перспектива почати життя спочатку та отримувати хорошу зарплату, але інші бояться, що їх використовуватимуть як “гарматне м’ясо”. При цьому, джерела зазначають, що керівництво деяких в’язниць переслідує “власні інтереси та не хоче відпускати ув’язнених та втрачати “дешеву робочу силу”.

“Схоже, що тих, хто погано працює, хочуть позбутися, а таких, як я, хочуть залишити”, — сказав ув’язнений, який подав позов на рішення адміністрації виправної колонії в Житомирській області не відпускати його в армію.

Автори статті Welt нагадують, що країна-агресорка Росія вербує ув’язнених з літа 2022 року, а в Україні зараз перебуває приблизно вдвічі більше солдатів, ніж на початку повномасштабного вторгнення. Окупанти мають перевагу шляхом величезної кількості особового складу і техніки. У Міністерстві оборони наприкінці червня повідомляли, що в Україні наразі спостерігається “позитивна динаміка” з темпами мобілізації, і ситуація краща, ніж у березні та лютому.

Раніше ми повідомляли про те, що загалом 2402 засуджені подали до суду клопотання про умовно-дострокове звільнення. Суди розглянули вже 1843 такі заявки, а 775 людей вже служать у Збройних силах України. Найбільше захотіли воювати у Силах оборони ув’язнені, які відбувають покарання у Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій, Вінницькій та Дніпропетровській областях.