Про це в ефірі КИЇВ24 розповів народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Людський чинник і намагання якимось чином продемонструвати ефективність своєї роботи як працівника ТЦК накладає психологічний відбиток. Безперечно, в процесі здійснення мобілізаційних заходів порушувати права людини, право на недоторканість приватного життя, право на власність, яке не обмежується відповідно до закону про введення правого режиму воєнного стану, який ми затвердили – указ президента, – не може бути. І тут будь-які заходи мають здійснюватися з дотриманням поваги людської гідності.

Він наголосив, що право на людську гідність не можна обмежувати навіть в умовах воєнного стану. Тому на такі випадки, на додаток до суспільного розголосу, реагують ще й правоохоронні органи. Вони реєструють та розслідують можливі ознаки адміністративних або кримінальних правопорушень у діях працівників ТЦК.

Дуже багато представників ТЦК та СП після таких скандальних випадків порушення прав людини просто перестають бути представниками ТЦК та СП і відправляються у бойові підрозділи.

Раніше також повідомляли, що у Хмельницькому ТЦК поінформували про наслідки кримінальної відповідальності за поширення у соціальних мережах інформації про переміщення військових ТЦК.

Розкриття інформації щодо роботи органів військового управління України містить ознаки злочину, передбаченого ч. 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період). Це виражається втручанням у діяльність ТЦК, створенні перешкод, перепон, спрямованих на недопущення, припинення чи заборону проведення окремих дій підрозділами ЗСУ та іншими військовими формуваннями.